Kam po kuhinjo ?

KAM PO KUHINJO?

V MERKUR - BTC, PO MASTER KUHINJO!

Po Master kuhinjo v Merkur!

Po Master kuhinjo !

Master kuhinja!

 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu nove kuhinje ...

Pred nakupom si odgovorite na nekaj pomembnih vprašanj!

  • Koliko časa preživite v kuhinji?
  • Ali kuhate sami ali cela družina?
  • Kupujete večje količine živil hkrati ali kupujete sproti?
  • Kakšno posodo uporabljate? Velko različne ali bolj ali manj enake kose posode?
  • So vam všeč moderne, tradicionalne ali starinske linije?
  • Ali dajete prednost videzu ali lahkemu vzdrževanju – čiščenju?

Najbolje je, da ob odločitvi, da nameravate kupiti novo kuhinjo, premerite prostor, v katerem želite kuhinjo postaviti. Velika večina prodajalcev kuhinj pred dokončnim naročilom, sama opravi natančnejše izmere, saj so pri izrisu in montaži kuhinje velikokrat odločajoči centimetri. Preverite električno in vodovodno napeljavo, lego oken, odvod za napo ter druge morebitne ovire in napeljave. Kuhinja je lahko postavljena v ravni liniji, v obliki črke L ali U, lahko si omislite tudi kakšen otok, polotok ali šank.

Ker nakup kuhinje terja kar precejšnji finančni zalogaj, je dobro, da si postavite limit koliko ste pripravljeni odšteti za leseni del kuhinje ter koliko za kuhinjske aparate.

Da bo vaša kuhinja narejena točno po vaših željah in pričakovanjih se morate odločiti predvsem o tem ali:

  • želite visoke omare, več izvlečnih predalov ali omarice s klasičnim odpiranjem vrat,
  • ali bodo viseči elementi visoki, srednji, nizki ter ali bodo imeli dvižni mehanizem ali se bodo vrata odpirala klasično,
  • potrebujete kakšno poličko za začimbe, dekoracijo, pripomočke,
  • razmislite glede kuhinjskih aparatov: ali želite vgradni ali prostostoječi hladilnik, vgradno ali samostojno napo, kakšno kuhališče želite, boste imeli pomivalni stroj ali ne, želite morebiti vgradno mikrovalovno pečico, parno pečico ali kak drug sodoben aparat,
  • ali boste imeli pečico na višini ali v spodnjih elementih,
  • kakšno pomivalno korito boste imeli: enojno, dvojno, z dodatno posodico,
  • kakšne barve kuhinjo želite; boste imeli enobarvno kuhinjo ali kombinacijo barv, umirjene barve ali bolj živahne?

 

Pred nakupom kuhinje se seznanite z osnovnimi in najbolj poglavitnimi komponentami kuhinje!

Vratca oz. fronte: ker so vratca najbolj izpostavljen del kuhinje, je izbira materiala, barve in oblike prvotnega pomena pri izbiri kuhinje. Fronte so tako lahko narejene iz iverne plošče, mediapana (MDF),  masivnega lesa ali stekla. Obdelava vrat pa je lahko lakirana, akrilna, lahko je oplaščena s folijo ali je na osnovo vrat nalepljen furnir.

Odločite se ali boste imeli kuhinjo v visokem sijaju ali v mat izvedbi. Sijajne fronte so lažje za vzdrževanje, so pa nekoliko bolj občutljive na udarce in se hitreje poškodujejo. Tudi na prstne odtise so bolj občutljive s tem, da se le-to pri temnejših in izrazitejših barvah hitreje opazi. Mat izvedba je nekoliko težja za vzdrževanje, ker je praviloma boj groba struktura, so pa matirane fronte manj občutljive na dotik.

Pomembno je tudi robljenje vrat. Lahko so robljena z ABS trakom, PVC trakom  ali pa so brez roba. Lakirane in oplaščene kuhinje so praviloma brez roba in so zato boljša izbira v primeru, ko ne želite, da se vam s časom na spoju roba naredi črn rob.

Okovje: izbira kvalitetnega okovja je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri nakupu kuhinje. Počasno zapiranje ima danes večino ponudnikov kuhinj. Na tržišču se pojavlja kar nekaj kvalitetnih vodil, priznanih blagovnih znamk. Pomembno pri izbiri je, kakšna je nosilnost vodil. Seveda je pomembna tudi garancija.

Ohišje oz. korpus je narejen običajno iz bele iverke (lahko tudi druge barve odvisno od proizvajalca). Vidne stranske stranice so v osnovi bele, zato bodite pozorni, v primeru, ko kuhinja ob strani ni omejena z zidom, da se odločite ali bodo vidne stranske stranice v enaki barvi kot kuhinja (fronte) ali bodo ostale bele. Standardna višina spodnjih omaric večine proizvajalcev je 72 cm.

Ročaji  so lahko različnih oblik, dolžin, barv ter iz različnih materialov. Pred nakupom obvezno preizkusite ročaj, kako vam leži v roki. Lahko se odločite za ročaje različnih dolžin glede na širino omaric ali ročaje enotne dolžine. Lahko izberete tudi skrite oz. poglobljene ročaje ali brez ročajev z odpiranjem na dotik. To je praviloma dražja izbira.

Delovni pult: izbirate lahko med različnimi barvami in materiali. Klasičen pult je iz 4 cm iverne plošče z zaobljenim robom, obdelan z ultrapasom v imitaciji lesa, kamna ali enotne barve. Lahko so tudi tanjši ali debelejši delovni pulti, odvisno od materiala, ki ga izberete. Pult je lahko tudi iz pravega kamna, umetnega kamna, inox-a, lesa, stekla, kerrock-a.

Podnožje: višina podnožja je lahko različna. Odločite se glede na vašo višino. V primeru, da ste zelo visoki izberite višje podnožje (15 cm) v primeru da ste nižje rasti pa izberite nižje podnožje (10 cm).

 Ostali dodatki, ki si jih lahko omislite v vaši novi kuhinji so razdelilci za pribor, vgradne mreže, stojala za začimbe, svetila in nenazadnje tudi dekorativne zidne obloge.

Pri nakupu kuhinje bodite pozorni na dobavni rok, izmero s strani prodajalca, montažo kuhinje, kako je z vgradnjo aparatov, servis, ipd.

 

vir:

http://www.preberite.si